Podczas dzisiejszej debaty plenarnej w Strasburgu na temat wniosków z ostatnich posiedzeń Rady Europejskiej przewodnicząca Grupy S&D, Iratxe García podkreśliła potrzebę zapewnienia, aby Unia Europejska stanęła na czele nowej ery światowego postępu.

Nawiązując do zbliżających się wyborów europejskich, odbywających się w dniach 6-9 czerwca, García podkreśliła, że na obywatelach będzie spoczywać ogromna odpowiedzialność za podjęcie za pomocą głosu decyzji, jakiej chcą Europy. Przewodnicząca Grupy S&D zaapelowała o Unię, która wprowadza innowacje, konkuruje i rozwija się, nie ograniczając praw pracowniczych ani nie poświęcając naszego państwa opiekuńczego; o Unię, na rzecz której pracują socjaldemokraci.

Podczas debaty plenarnej Parlamentu Europejskiego w Strasburgu Iratxe García powiedziała:

- Podjęliśmy kroki na rzecz integracji naszej Unii, które wydawały się niemożliwe, pokonując tych, którzy nie wierzą w projekt europejski - skrajną prawicę i tych, którzy ją wybielają, jak Europejska Partia Ludowa (EPL) Webera.

- Dzięki programowi SURE* ochroniliśmy 31,5 mln pracowników i osób samozatrudnionych oraz ponad 2,5 mln przedsiębiorstw, a także zapobiegliśmy załamaniu społeczno-gospodarczemu dzięki planowi odbudowy opartemu na bezprecedensowej wspólnej emisji długu.

- W obliczu egzystencjalnego wyzwania, jakie stwarza zmiana klimatu, wspieraliśmy Zielony Ład, aby powstrzymać ofiary w ludziach i powodowane przez nią szkody gospodarcze. W znacznym stopniu ulepszyliśmy filar socjalny, zapewniając gwarancje dla dzieci i młodzieży, płace minimalne, zmniejszenie zróżnicowania wynagrodzeń ze względu na płeć, dyrektywę w sprawie pracowników platform cyfrowych i dyrektywę przeciwko przemocy ze względu na płeć.

- Walczyliśmy o niezależność energetyczną naszej Unii oraz zreformowaliśmy rynek energii elektrycznej, aby obniżyć ceny energii elektrycznej na czas nieokreślony.

- Budujmy Unię wierną swojemu modelowi społecznemu, gwarantującą godne miejsca pracy i publiczne zasoby mieszkaniowe. Unię, która będzie bardziej autonomiczna i która odważy się na reindustrializację, aby walczyć ze swoimi słabościami. Potrzebujemy Unii, która opodatkowuje wielkie fortuny oraz zapewni nowe wspólne instrumenty finansowe, dzięki którym transformacja energetyczna i cyfrowa staną się rzeczywistością, a także zagwarantuje naszą obronę. A przede wszystkim Unii, która będzie latarnią rozumu, nauki, kultury, praw człowieka i współistnienia dla swoich obywateli.

*Program SURE - Instrument tymczasowego wsparcia w celu ograniczenia ryzyka bezrobocia w sytuacji kryzysowej

Zaangażowani europosłowie
Przewodnicząca